Nova Zembla, het diepvrieshuisje

De meeste dorpsbewoners onder ons kennen vast het diepvrieshuisje of de diepvrieskluis ‘Nova Zembla’ dat in het jaar 1959 in Aerdt in gebruik is genomen. Het staat schuin tegenover het oude zalencentrum/café ’t Veerhuis’. Pardon, wat zegt u, diepvrieshuisje? zal menig jongere generatie van het huidige Aerdt nu misschien denken. En ook recent nieuwe inwoners van Aerdt praten wij graag even bij met onderstaande:

Een hele korte uitleg maar wel een uitleg van historische waarde: ‘Nova Zembla’ fungeerde vroeger als een centrale en gemeenschappelijke vrieskast voor de moderne Aerdtse huisvrouw. Dit om de grotere hoeveelheden vlees of andere zaken in te vriezen. Er waren immers veel grote gezinnen destijds (Het is te vergelijken met een flatgebouw waar beneden iedereen zijn eigen brievenbus heeft) Een hele praktische oplossing omdat niemand in die tijd geen eigen vriezer kon betalen. In het midden was een smal looppad en aan weerszijden stonden, gestapeld, houten kratjes met alle namen erop.

Al in juni 2009 is de functie van diepvrieskluis opgeheven. Het huisje is sinds die tijd handig in gebruik genomen door de bewoners van het oude café, als opslagruimte voor hun spulletjes. In 2021 zal vrieshuisje ‘Nova Zembla’ worden afgebroken. Op het terrein waar nu het diepvrieshuisje en het oude café staan zullen binnen aanzienlijke
tijd enkele nieuwe woningen verreizen.

Vanwege de historische waarde zullen we als dorpsraad de twee historische stenen, de gevelletters en mogelijk de toeter redden van de sloopkogel. Deze verdienen natuurlijk een mooi plekje ergens in Aerdt, binnen of buiten!

Heeft u al een idee waar? Laat het ons dan weten.

Dit vind je misschien ook leuk...