Covid-19 bericht

Beste inwoners van Aerdt,

De huidige situatie vraagt om een groot verantwoordelijkheidbesef van ons allemaal. Als inwoner van ons dorp, inwoner van Nederland en als wereldburger. Het dagelijks leven is in één klap aanzienlijk veranderd en er wordt veel van ons gevraagd. Er zijn heldere maatregelen opgesteld door onze regering om te proberen de effecten van het virus zo beheersbaar mogelijk te houden. We zullen denkpatronen moeten doorbreken, ons gedrag rigoreus moeten aanpassen en accepteren dat wij als vrijgevochten volk een deel van die vrijheden zullen moeten inleveren omwille het algemeen belang. Wees barmhartig en vergevingsgezind, wees gehoorzaam en niet egoïstisch en heb oog voor uw naaste. Wees inventief en bied hulp aan anderen waar dat kan en blijf thuis als het niet noodzakelijk is de deur uit te gaan. Laten we er samen voor zorgen dat iedereen een eerlijke kans krijgt zijn of haar leven voort te zetten.

Vanzelfsprekend bestaat er bewondering voor de mensen die werken in vitale beroepen. Zij zorgen ervoor dat de distributie op gang blijft en wij in onze dagelijkse behoeften kunnen blijven voorzien, dat onze kinderen opgevangen en onderwezen worden, dat de bussen en treinen blijven rijden voor hen die nog aan het werk kunnen, dat wij worden verzorgd als de ziekte ons bereikt, dat de cruciale voorzieningen in stand blijven, dat hulpverlening kan worden geboden bij calamiteiten en dat ons vuilnis wordt opgehaald. Maar laten we niet vergeten dat er ook mensen zijn die hun beroep niet meer kunnen uitoefenen of de effecten weerzien in hun arbeidsovereenkomst, voor hen is een zware tijd aangebroken. Laten we hen een luisterend oor bieden en oog houden voor elkaar en erkennen dat iedereen deze periode anders ervaart. Het zal lastig zijn om in deze tijden met elkaar in contact te blijven. Denk dan aan familie en vrienden die in het ziekenhuis liggen, in een verpleeghuis of een instelling verblijven en aan bijzondere feesten en gelegenheden die niet door kunnen gaan. We zullen inventief moeten zijn om te komen tot verenigbare oplossingen.
Veel organisaties gaan over op beeldbellen, zijn aanvullend telefonisch bereikbaar en richten hun dienstverlening zo in dat ze met speciale maatregelen toch iets voor je kunnen betekenen. Het kan echt, vraag naar de mogelijkheden!

De maatregelen die gelden zijn als volgt

  • Houd minimaal 1,5 meter afstand tot elkaar en beperk sociale contacten; In de publieke ruimte én in de privésfeer wordt minimaal 1,5 meter onderlinge afstand geacht als het gaat om contact met anderen die niet tot het gezin behoren. (Verjaardags)feesten, bijeenkomsten en (verenigings)activiteiten zijn vrijwel niet meer mogelijk vanwege de sociale aard. Neem je verantwoordelijkheid en stel deze uit tot een later moment.
    Ook contactberoepen mogen vrijwel niet meer worden uitgevoerd. Sport- en fitnessclubs, sauna’s en seksclubs, drink- en eetgelegenheden (afhalen is toegestaan), scholen en kinderdagverblijven, hogescholen en universiteiten en veel publieke locatie’s zoals musea, concertzalen, theaters en mogelijk meer lokale locaties zijn gesloten tot tenminste 6 april.
  • Blijf zoveel mogelijk thuis, werk thuis als het kan, en ga alleen de deur uit als het noodzakelijk is; Doe verstandig boodschappen, houd ook daar afstand van elkaar en de medewerkers in de winkel. Doe een ommetje met je hond, partner of het gezin maar blijf uit de buurt van anderen die je tegenkomt.
    Wandelen, hardlopen en fietsen is toegestaan maar vorm geen groepen en blijf in een straal van enkele km’s rondom je woonadres. Probeer een rustig moment te kiezen voor jouw moment buiten de deur om clustering te voorkomen. Respecteer de voorwaarden die winkels en bijvoorbeeld het openbaar vervoer hebben opgesteld.
  • Bij kuch, hoest of verkoudheid blijf je thuis! Je bent besmettelijk; Ongeacht welk virus je onder de leden hebt, zorg dat je niemand kunt aansteken. Volgt er koorts dan moeten ook je gezinsleden thuis blijven. Ben je alleen? Zorg dan dat buren en/of vrienden op de hoogte zijn en vraag hen noodzakelijke boodschappen voor je te doen.
  • Bijeenkomsten zijn verboden; Dit betekent dat het dorpshuis, het sportveld en diverse andere gelegenheden gesloten zijn en het verboden is gebruik te maken van deze faciliteiten. Veel evenementen zijn daardoor afgelast zoals de activiteiten rondom pasen, koningsdag en bevrijdingsdag.
    Voor het ernaar uitziet duren de maatregelen rondom evenementen tot 1 juni 2020, maar mogelijk zijn evenementen nabij deze datum afgelast. Bedenk ook dat privébijeenkomsten en groepsvorming niet is toegestaan en beboet wordt.

Vergeet niet regelmatig je handen te wassen, hoest en nies in de binnenkant van je elleboog, schud geen handen en gebruik papieren zakzoekjes. Bij vragen over ernstige klachten zoals koorts (meer dan 38 graden Celcius) en je hoest of ademt moeilijk: Bel je huisarts.

Lokale effecten

Vanwege de maatregelen rondom het COVID-19 oftewel corona virus zijn op laste van de regering de activiteiten in het dorpshuis gestaakt. Ook zijn de activiteiten op het sportveld gestaakt en mogen bijeenkomsten, vergaderingen en verenigingsactiviteiten geen doorgang vinden tot tenminste 28 april. Er mag tevens géén gebruik gemaakt worden van de faciliteiten. Competities kunnen niet gespeeld worden en dagbesteding is gestaakt. Ook veel evenementen in Aerdt zijn afgelast zoals de activiteiten rondom pasen, koningsdag en bevrijdingsdag. Voor het ernaar uitziet duren de maatregelen rondom evenementen tot 1 juni 2020, maar mogelijk zijn evenementen nabij deze datum afgelast zoals iig (nu bekend) de Dag van Aerdt en de Avondvierdaagse.

Blijf op de hoogte

Meer informatie over de geldende maatregelen vindt u op de website van de Rijksoverheid en het RIVM.
Onze gemeente Zevenaar deelt ook relevante informatie op hun website.

Dit vind je misschien ook leuk...