Ideeënbus: Woonverdeling sociale huurwoningen

Er is een opmerking binnengekomen over het eerlijker verdelen van huurwoningen in Aerdt. Huurwoningen die vrijkomen worden willekeurig toegewezen en er zou geen rekening gehouden worden met bewoners uit Aerdt zelf. De vrijgekomen woning kan in principe toegewezen worden aan iemand uit bijvoorbeeld Nijmegen, waardoor een starter uit Aerdt of juist iemand die groot woont, nu alleen is en graag kleiner wil of huren, veelal aan het kortste eind trekt bij de toewijzing van een sociale huurwoning.

We weten allemaal dat het woningaanbod in Aerdt niet groot is, huurwoningen al helemaal niet. Er is weinig doorstroom en door ontwikkelingen vertrekken ook jonge gezinnen naar centraal gelegener oorden. Dit is natuurlijk zonde, maar helaas niet altijd iets aan te doen komende van bovenaf. Het voorstel dat via de Ideeënbus is binnengekomen hiervoor te ageren, is dan ook niet uitvoerbaar.

Er is maar één wettelijke vaststelling, namelijk de huurgrens m.b.t. tot het inkomen van een huurder; De Europese Commissie heeft bepaald dat woningcorporaties 90% van hun vrijkomende sociale huurwoningen moeten toewijzen aan huishoudens met een bepaalde vastgesteld verzamelinkomen. Zie Inkomens- en huurgrens: de regels per 2015.

Verder voorwaarden door Woonstichting Vryleve;
— Het kan voorkomen dat voor bepaalde woningen voorrangsregels (labels) gelden voor een doelgroep. In 2014 heeft Vryleve bij enkele woningen voorrang voor jongeren tot 23 jaar gegevens en voor mensen met een CIZ-indicatie voor zorg. — Bij ongeveer 1 op de 7 aangeboden woningen (ongeveer 15%) past Vryleve voor de volgorde geen meettijd toe maar loting. Meettijd begint als starter pas als je je inschrijft bij een woningcorporatie als zoekende! Als doorstromer wordt gemeten vanaf betrekking van de huidige woning en tenminste vanaf 1 jan. 2013.

Woonstichting Vryleve heeft ultimo 2013 1.459 woningen in bezit. Dit bezit bestaat voor ongeveer twee derde deel uit grondgebonden woningen. Verder heeft Woonstichting Vryleve een kleine 400 appartementen en woningen in een woon-zorgcomplex. Uit het strategisch voorraadbeleid van 2012 wordt geconcludeerd dat er opdat moment voldoende aanbod is aan sociale huurwoningen in de diverse kernen. Wel wordt aangegeven dat op basis van de huishoudensprognoses er in de periode tot 2015 zo’n 20 woningen in de huursector zouden moeten worden gebouwd. Hiervoor zijn plannen in Lobith en Spijk in ontwikkeling.

Veel informatie zoals hierboven beschreven is door bedrijf COGNITUM d.m.v. een visitatie mooi uiteengezet, het is voor u ook interessant dit bestand te lezen (20140810-Visitatierapport-Vryleve).