BLOG: Het komende najaar voor de deur

Nu de vakantie voorbij is wordt het met de eerste vergadering van het najaar weer tijd om terug te kijken naar de voorbije 6 maanden van het jaar en de nog komende maanden die nog resten voor 2018. Een jaar waarin er veel centjes beschikbaar zijn voor uiteenlopende projecten gericht op behouden van leefbaarheid, nieuwe sociale activiteiten en verbetering van de leefomgeving. Ook de verenigingen kunnen hierop aanspraak maken, er is genoeg! Een budget dat als doel heeft nieuwe initiatieven te ondersteunen die de gehele gemeenschap ten goede komen. Tijdens de ledenvergadering van afgelopen voorjaar hebben we hier uitgebreid aandacht aan besteed. Ook binnenkort zullen we dat maar weer doen. Herhaling. Heb ik inmiddels de interesse gewekt bij de verenigingen?

We kunnen gelukkig terugkijken op een aantal geslaagde projecten en vooruit kijken naar de projecten die nog vervolg kunnen krijgen. Hierin is het echter keuzes maken, want niet alle goeie ideeën zijn uitvoerbaar en sommige projecten vinden geen draagvlak binnen de gemeenschap. Of is simpelweg met de huidige beperkte bezetting van het bestuur met enkele vrijwilligers niet te realiseren. Om te beslissen welke projecten we kunnen en zullen oppakken neem ik het lijstje van wensen en ideeën voor Aerdt erbij: Een lijst opgemaakt uit wensen en ideeën die jullie via verschillende wegen aan ons kenbaar hebben gemaakt. Of inhaken op gemeentelijke en landelijke trends, die ook hun uitwerking op ons dorp zullen kennen. Voor mij elke keer weer een moeilijke beslissing. Labellen dan maar: Zeker, Misschien, Niet. Samen met mijn drie collega’s is het steeds weer zaak deze goed aan het licht te houden en de lasten – baten af te wegen. Hebben we daar genoeg mensen voor? Of tijd? Is er wel draagvlak? Is dit wel een dorpsraad aangelegenheid…?

Globaal genomen is de agenda al bepaald, het kan eigenlijk niet anders met zoveel ‘op de plank’ zoals ze dat in het bedrijfsleven zeggen. Vanavond bespreken we inhoudelijk het hoe wat en het waar. Aankomend najaar zullen we ons in ieder geval inzetten voor het afronden van diverse landschapsprojecten, het concreet vormgeven van de samenwerking met een jeugdcommissie, samenwerking met het dorpshuis voor verschillende zaken en zal woningbouw middels CPO voor jongeren in Aerdt een grote hap uit de taart nemen. Tussendoor zal er weer met regelmaat een beroep op ons gedaan door o.a. de gemeente (verkeer, veiligheid, inrichting openbare ruimte, onderhoud groenstructuren, beleid op lokaal niveau, etc), de woningbouwstichting en diverse andere organisaties actief in onze kern. Ook werken we hierbij samen met de andere dorpsraden en ondersteunen we waar het kan organisaties bij het faciliteren van informatieavonden in het dorpshuis aan specifieke doelgroepen (zoals aanpak van zwerfvuil, aanleg glasvezel, natuurontwikkeling). Een vrijwilligersavond om te mensen die ons tot nu toe geholpen hebben staat ook nog op de planning, maar wanneer?

Als vertegenwoordiging van Aerdt ergens iets van moeten vinden of toch even op de rem trappen. Constant overal bovenop zitten, vooruit kijken en dus zaken vóór zijn, inschattingen maken… Informeel een praatje houden met invloedrijke personen, in gesprek met de lokale politiek, of even de tanden ontbloten om te voorkomen dat er ongewenste beslissingen worden genomen over ons dorp. Ik voel dat ik steeds een ander gezicht op moet zetten, afhankelijk van het te bereiken doel. Soms vind ik dat lastig maar realiseer me dat het ook noodzakelijk is om onze beoogde resultaten te bereiken. Niet iedereen kan daar doorheen kijken. En ieder ander vindt daar openlijk weer wat van, soms helaas op het botte af. Lekker makkelijk vooral, zo van een afstandje. Ik doe in ieder geval mijn best. Bij mijn collega’s zal het niet anders zijn. Tussen een vaste baan, een huis, een huwelijk en kinderen door zijn we er alle vier erg druk mee. Als iemand anders het liever en beter doet, horen wij het graag. Daarover is in het verleden ook al meer dan genoeg gezegd dus laten we in Aerdt vooral vooruit kijken!

In de tussentijd tikt de klok door en moeten we ook de tijd vinden om projecten en activiteiten van papier naar uitvoering te brengen. De positieve resultaten en reacties vanuit de gemeenschap maken dat we trots zijn en weer gemotiveerd raken om verder te gaan. We pakken allemaal onze eigen dingetjes op en hopen dan dat we de lasten goed verdelen.
Ik kijk achter me en zie aan de muur post-its hangen: Spaanse en Franse taallessen, workshops en cursussen AED en Reanimatie (misschien een AED onderhoudsgroep vormen?) en EHBO, allerhande activiteiten specifiek voor jeugd en senioren, samenbrengen van verschillende initiatieven en mensen met elkaar in contact brengen. Die dorpshuis agenda moet ook vol. Halloween, Pasen? Leuke ideeën! Het dorp moet blijven bewegen. En die gesprekken op straat en aan de deur, die moeten ook gevoerd worden. Dan wordt het eten maar koud. En verdorie, ook dat speeltoestel moet nog opgeknapt worden! Dan toch maar uitbesteden misschien? Effe Adrie bellen.

Oh, en ikzelf moet niet vergeten ook de nieuwsbrief nog te vullen en rond te brengen, een nieuwe oplage van Aerdtse vlaggen te regelen, de website bij te houden en de hosting van mail en interne documenten te onderhouden. Al snel zit ik mails te beantwoorden en stuur ik weer nieuwe proefballonetjes uit. Hebben we nog iets om de krant over te informeren, om Aerdt in bredere zin te bereiken? En zo’n dorpsvisie schrijft zichzelf niet, daar moet ik ook nog aan! Druk druk druk.

Ik ben nieuwsgierig wie er dit najaar aan komt schuiven bij de dorpsraad. Misschien om hulp aan te bieden? Alleen al de koppen bij elkaar, dat zou fijn zijn. Een bericht als deze maakt het hele gebeuren van de dorpsraad en de vrijwilligers die zich ervoor inzetten wat persoonlijker. Vanavond 20:00 uur in het dorpshuis gaan we weer verder. Voor Aerdt. Jij ook? We zien je graag.

Elvira